tisdag 27 april 2010

Den sjunde dagen

Ungdomshostellet i Wannsee tilltalade oss efter motsvarande övernattningsställe i Krakow. Vi steg upp tidigt och fick oss serverade en smaklig frukost. Idag var det Berlin som gällde. Det blev en guidad rundtur i staden med en svensk guide vid namn Maria Larsson. Vi såg bl.a. Berlinmuren, Reichstag, Brandenburger Tor och ett minnesmärke över Förintelsen offer som bestod av 2711 stenblock. Berlinmuren, av vilket knappt något fanns kvar, hade ursprungligen en längd på 45km.
Lite fritid på stan fick vi också och hann med att köpa några souvenirer samt få i oss lite föda. Vädret var super, 24 grader i solen.
Mitt i vår rundtur small det till utanför bussen. Det var bussens bakre däck som sprängde. Rundturen blev aningen kortare än vad som ursprungligen var tänkt. I stället fick Vidar med hjälp av Lasse och några händiga pojkar fixa hjulet medan vi andra njöt av vårvädret.
Efter Berlin styrde vi kosan mot Ravensbruck, som främst var ett kvinnoläger med fångar från 40 olika länder. Vi lyckades inte få tag i någon guide för besöket till Ravensbruck, men Tom kunde berätta om lägret och rundvandringen fick ske på egen hand. Vi fortsatte med bussen till Travemunde och klockan 22 släppte båten loss med destination Trelleborg. Till Sverige skulle vi anlända kl. 07.30. Igen en tung men innehållsrik dag var till ända.

Flickorna från Kronoby gymnasium

Inga kommentarer: