lördag 24 april 2010

Den femte dagen

Fredagen den 23 april startade vi från hostellet vid nio tiden på morgonen. Några av oss sov i bussen på vägen till Auschwitz. När vi kom fram fick vi oss tilldelade hörlurar och sedan började den guidade rundturen på området. Guiden tog med oss till de olika blocken. Här fanns det montrar med hår, skor, giftburkar (cyklon B) och proteser som togs av fångarna. Vi fick också se i vilka förhållande fångarna bodde och straffceller som "olydiga" fångar hamnade i. Vi fick se det enda bevarade krematoriet och gaskamrarna. När man väl var där var det svårt att förstå allt det som hade hänt där.
Vi fortsatte rundvandringen vid Auschwitz-Birkenau, som var flera gånger större än det första lägret. Förhållandena här var mycket sämre och barackerna var egentligen tänkta för soldaternas hästar. Vi såg latrinerna som byggdes av hygieniska skäl, bl.a. för att motverka epidemier. Fångarna fick uträtta sina behov endast två gånger om dagen.
Vi avslutade rundturen med att gå längs med järnvägsspåret som förde fångarna till lägret. Vid slutet av spåret fanns ruinerna av de sprängda krematorierna. Där har man även uppfört ett monument av förintelsens offer. Vid monumentet hade vi en kort minnes ceremoni och lade ner blommor.
Efter besöket till Auschwitz åkte vi sedan tillbaka till hostellet. Det blev en händelsrik och känsloladdad dag.

Julia och Johanna från PG

Inga kommentarer: