tisdag 22 april 2008

En dag i Prag (måndag 21.4.2008)


Hej!

Dagens blogg är skriven av Jenna Hellström, Nathalie Lassila, Lina Lindgren, Lina Åkerblom och Ann-Sofie Åstrand från Jakobstads gymnasium…



En dag i Prag (21.4.2008)

Dagen började med frukost och för de flesta med ett köande till den. Sedan packade vi oss in i bussarna och styrde kosan mot de mer centrala delarna av Prag för att börja med en guidad rundtur.

Pga ett lite missförstånd fick vi vänta en stund innan guiderna kom som skulle föra oss genom Prags gator. Den information vi fick vid de olika sevärdheterna var intressant och lärorik. Dock bullrade trafiken högt och guidens röst försvann i stadssorlet. Vi konstaterade snabbt att rullstolar och kullerstenar är en ekvation som saknar reella lösningar. Prag är en jättevacker stad med underbar utsikt.

Då det var dags för fritid gavs chansen att shoppa eller utforska Prag närmare på egen hand. De flesta studerande valde det tidigare alternativet och konstaterade att shoppingutbudet var bra. Ekvationen rullstolar – kullerstenar blev ännu mera invecklad då det konstaterades att många affärer saknade ramp eller hiss. Resultatet blev vältränade armmuskler, en bra grund för vår framtida body builder-karriär. Ett affärsbiträde hörde intresserat på när vi pratade sinsemellan och frågade slutligen från vilket land vi kommer. Han blev aningen förvånad över att vi var från Finland och hade svenska som modersmål. Vi undervisade honom i svenska och finska och fick som tack hjälp uppför trapporna. Resten av tiden gick åt till orientering tillbaka till mötesplatsen så att ett tips för framtida Pragresenärer är att införskaffa en karta (en gnutta lokalsinne skadar ju inte heller). Väl vid mötesplatsen satte vi oss på ett café och då vi skulle betala fick vi en inblick i det stundande vuxenlivet – att ge eller inte ge dricks.



Kvällens program bestod av Black Light Theatre, ett mycket populärt fenomen här omkring. I föreställningen vi såg förekom inget tal, pjäsens handling varvades med ljus- och ljudeffekter samt dans. Föreställningen var en lek med färger, form och ljud. Skådespelare och dansare var mycket professionella. Man lyckades knyta samman pjäsens handling med dansen.

Sammanfattningsvis kan man säga att dagen var lyckad.

PS. Dagens mest fotograferade motiv var Jakobstads gymnasiums egna Ron Rönnkvist med sin tuppkam. DS.


…och Lina, Emilia och Ulrika från Topeliusgymnasiet gav följande kommentar om dagen:

Vår första dag i Prag var blåsig, men trevlig. Vi har sett mycket, utan att ändå hinna med allt. Det är en vacker stad som blandar gammalt och nytt. Kvällens teaterföreställning, Imagine Theatre, var sevärd, en mycket annorlunda upplevelse.

Inga kommentarer: